Зараповски водопад е (не много популярен) водопад в района на Велико Търново. По-точно водопада се намира между селата Емен и Вишовград. Край него е изградена екопътека Зарапово. Пътеката е лесно достъпна и започва от самия път. В началото е поставена информационна табела.

Зараповския водопад е вискок около 15 метра, като преди него има няколко малки „скокчета“. Екопътеката е добре поддържана и обезопасена с парапет. Изградени са две мостчета. Едното е срещу самия водопад и служи за набюдателна площадка, а другото е над водопада. Екопътеката обикаля около водопада и позволява да се разгледа от всички посоки и от всички нива.

Зараповски водопад

Зад водопада има малка пещера, а пред него се е оформило малко езеро с дълбочина 3-4 метра. След езерото изтича малка рекичка. След мостчето пред водопада пътеката продължава по близкия хълм и се изкачва на нивото над водопада. Там има изградена беседка.

Нашето посещение на Зараповски водопад

Посетихме водопада през една слънчева мартенска неделя. За първи път чухме за него по БНТ в прогнозата за времето благодарение на инициативата „Преоткрий България“. На информационната табела е отбелязано геокомплекс „Зарапово“, но по-скоро е екопътека. Пътеката не е дълга и се обикаля за няколко минути. Мястото е подходящо за кратки разходки и пикници, особено след като се разлисти гората. Предполагам, че през другите сезони гледката ще бъде още по-красива. Забелязах по склона люлякови храсти и много бих желала пак да посетя мястото в сезона на люляците. За съжаление поради сухата зима дори и през март водопада не беше много пълноводен.

Разходката до Зараповския водопад може да се съчетае с посещение на Еменския каньон и водопад Момин скок или с посещение на Античния керамичен център край град Павликени, както направихме и ние. По пътя спряхме и в град Бяла черква, където разгледахме площада в центъра на града.

Зараповски водопад
Отбелязана с:    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d