Разположен на около 60 км. от София язовир Пчелина набира все по-голяма полулярност за кратки турове и фоторазходки. В миналото язовирът е носил името Лобош, по името на селото до което се намира язовирната стена.

язовир Пчелина

Язовир Пчелина е изграден през 70-те години на река Струма на мястото на тогавашното село Пчелинци. Първоначално язовирът е служел за утайник, тъй като предприятията в Перник много са замърсявали реката. Дълбочината на язовир Пчелина е над 18 метра, като по дъното са натрупани много утайки. Обиколката на целия язовир е 35 км.

Основна атракция за туристи и фотографи е изоставеният параклис „Свети Йоан Летни“. Това е бившата църква на селото, която обаче е строена още през средновековието. В нея има частично запазени стенописи от 16-ти век. Константин Иречек споменава село Пчелинци и

малкият християнски храм в някогашната местност „Пчелин камък“

Иречек, К. „Пътувания по България“ София 1974 г.

като единственият запазен обект сред развалините от древна крепост. Според днешните историци районът около параклиса е обитаван още от неолита. За съществуването на антично селище свидетелстват откитите бронзови монети и фрагмети от стоителна и битова керемика. През средновековието на това място също е съществувало селище, към което вероятно е принадлежала и въпросната църква. Селището е било разположено в подножитео на хълма по северните склонове на река Стума. Спред Иречек тук е била крайпътна станция по Римския път Сердика-Пауталия-Стоби-Елея.

Язовир Пчелина
Отбелязана с:    

Едно мнение по „Язовир Пчелина

  • юни 28, 2021 в 10:54 am
    Permalink

    Ако искате да стигнете до параклиса, въведете го в навигацията си. В противен случай тя ще ви отведе от другата страна на язовира. Ако сте с по – висок автомобил, можете да паркирате непосредствено в подножието на параклиса. Ако не ви се рискува, оставете колата в началото на черния път и се разходeте пеш. За да карате собствена лодка или каяк, трябва да сте на противоположния бряг (откъм село Ковачевци), тъй като е полегат и има изградени потстъпи към водата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d