Язовир Огоста се намира край град Монтана. По площ се нарежда на четвърто, а по воден обем на второ място сред язовирите в България. Завършен е през 1986 година след двадесетгодишно строителство. При построяването му са изселени две села – Живовци и Калиманица ( родното място на писателя Йордан Радичков). Захранва се от реките Огоста, Бързия и Златица. Първоначално язовирът е бил предназначен за напояване на цялата област от Монтаско до Лом. За съжаление до края на социализма е прокарана едва половината от необходимата тръбна инфраструктура, а в следващите години не е построено нищо повече. Днес водата на язовир Огоста се използва предимно от ВЕЦ Кошарник и ВЕЦ Огоста, както и за развъждане на риба за любителски риболов. Язовирът се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана на 60 метра над нивото на града. Още от момента на пускането си в експлоатация, язовирът буди съмнения, че е опасен за разположения в непосредствена близост областен център и околните села.

Разходка по брега на язовир Огоста

Ето една кратка фоторазходка край бреговете на язовира (снимките са на една прятелка):

Благодарение на снеготопенето и валежите през последните седмици язовирът е почти пълен. В периоди на суша и маловодие, когато водите на язовир Огоста намалеят значително, на повърхността излизат останки от постройките в село Живовци.

Местата наоколо изглеждат приятни за разходка и пикник. А панорамата на язовира на фона на близките върхове на Стара планина е удивително красива през всички сезони.

Язовир Огоста
Отбелязана с:    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d