Язовир Йовковци е разположен в сърцето на Еленския Балкан на 11км. западно от град Елена. Язовирът захранва с питейна вода селищата във Велико Търновска област. Изграден е през периода 1968-1979 година. По обем се нарежда сред големите язовири в България, макар, че не в челната десетка. Захранва се от река Веселина и притоците ѝ.

Интересни факти за построяването на язовир Йовковци

Язовирната стена е каменнонасипна с вертикално глинено ядро с височина 66 метра и дължина на короната  256 и ширина 8 метра Надморската височина на водовземната кула е  335м, а височина на самата кула е 70 метра. От кулата започва отбивния тунел, в който  са разположени два стоманени тръбопровода, а на дъното е положен водопровод за екологични води.

При построяването му е разрушено село Йовковци, на чието име е наречен язовира. Освен село Йовковци още няколко махалички сред които Писарци, Шилковци, Витевци и други остават на дъното му, а жителите са изселени в околните села и град Елена.

Интересен факт е, че при построяването на язовир Йовковци е преместен и Камбуровия хан, който се е намирал в селото. Сградата е обявена за историческа и архитектурна забележителност и е възстановена в оригиналния си вид. Днес Камбуровия хан може да се види в Архитектурно исторически комплекс Даскалоливница в град Елена. Вътре в него е уредена етнографска изложба от еленския край.

Построяването на язовира променя значително местния микроклимат – увеличава се влажността на въздуха, зачестяват и мъглите в Еленския балкан. Въпреки това природата остава все така красива. Местата около язовир Йовковци стават дори още по привлекателни за туризъм и разходки.

След разходката до Христовския водопад и град Елена решихме да минем по стария път към Велико Търново, за да обиколим язовира. Бяхме впечатлени от гледките към язовира на няколко места по пътя, но най-красива може би беше гледката от село Раювци.

В края прилагам и това видео от Ютюб.

Язовир Йовковци

Едно мнение по „Язовир Йовковци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d