Язовир Жребчево се намира в близост до Нова Загора и е четвъртият по големина язовир в България. Строен е между 1964-та и 1969-та година и за построяването му са изселени 3 села: Жребчево, Запалня и Долно Паничерево. Единствената останала сграда е църквата на село Запалня, добила популярност в наши дни като „Потопената църква“.

изглед към язовир Жребчево

За съжаление в края на лято 2022 голяма част от язовира е пресъхнала дали поради сушата през последните години или поради прекомерно източване – не зная и не се наемам да коментирам.

Язовир Жребчево се захранва от водите на река Тунджа и използва основно за напояване, а също така е популярно място за риболов.

История на язовир Жребчево и потопената църква

С указ на МС на НРБ от 1961г. е наредено на жителите на трите села да съборят къщите си и да напуснат до края на следващата ( 1962) година. Хората вземат със себе си годните материали и се пръскат из цяла България. Единствената сграда, която селяните откзават да съборят е храмът „Св. Йоан Рилски“ в село Запалня. Основната заслуга за това е на месният свещенник, който не допуска никого до храма и остава там чак до края на строежа на язовира.

Самата църква е построена след Освобождението с труда на месните селяни под ръководството на известни тревненски майстори. Храмът е изографисан и осветен през 1982 година. В последствие на една от стените му са изписани имената на загиналите в Балканската, Междусъюзническта и Първата Световна война жители на село Запале.

След 1966 година храмът е осквернен, изкъртените зографисаните стени, разграбени са керемидите и железните подпорни стени. Въпреки това храмът издържа още 40 години преди сводът му да рухне окончателно.

Нашето посещение на потопената църква

Посещението ни беше случайно. На път за Поморие се отбихме от пътя и последвахме указателната табела. Миналата година в началото на нашето пътешествие из Родопите се отбихме преди Нова Загора и видяхме западната страна на язовир Жребчево.

Гледайки колко далече се е отъдръпнала водата останахме с впечатлението, че църкват не е била „потопена“ от доста години, но ровейки из мрежата открих това. Изглежда че през пролетта на миналата година, а може би всяка пролет водата залива църквата. Остава някоя пролет отново да дойдем и да проверим…

Язовир Жребчево и потопената църква
Отбелязана с:    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d