Язовир Въча се намира в Родопите по поречието на река Въча и е едно от най-привлекателните за фоторазходки места в България. Част е от каскадата Доспат-Въча, която е най-големият хидро-енергиен комплекс в България с обща водосборна площ от 1777 km2. В този комплекс се включват язовирите Кричим, Въча, Цанков камък и язовир Доспат. Стената на язовира отстои  на 10 километра югозападно от град Кричим, а  завиряването му достига на 12 километра североизточно от град Девин.

язовир Въча

Язовирната стена е висока 144.5 метра, което я прави най-високата язовирна стена в България. Намира се на самия път Кричим – Девин. На отсрещния бряг се вижда паметника на Антонивановци, построен в чест на загиналите партизани от отряда на Антон Иванов през февруари-март 1944 г. Първоначалното име на язовира също е било „Антон Иванов“. Язовир Въча е популярно място за риболов. Тук се развъждат различни видове риба. Характерни са и понтоните в язовира, върху които освен риборазвъдната ферма има и частни къщи и вили.

Информационната табела пред стената на язовира

Посетихме язовир Въча през лятото на 2019 година. Той беше отправната точка на нашето пътешествие из Южна България.

Първи впечатления

За съжаление първото, което виждаме от язовира са събраните боклуци зад стената. За съжаление това е една грозна препратка към сегашната ни „българска“ действителност. Но повече няма да си разваляме настроението с такива гледки, все пак сме тръгнали на „лов“ за красиви гледки.

Разходка по еко пътеката

Първата „фотосесия“ на язовира направихме от пътеката над комплекс Чилингира. На спирката срещу комплекса има указателни табели за екопътеката и панорамните площадки. Изкачихме се само до втората площадка.

Снимки от брега на язовира

Продължихме да следваме пътя, като следяхме за отбивката за друг хотел – „При бат Гена“. Оттам се слиза до брега на язовира. Имахме желание да се повозим на лодка, но се оказа,че само през почивните дни предлагат такава услуга. Затова се задоволихме само с гледките към язовира. Ето още снимки от нашата фоторазходка:

Имахме намерение да нощуваме някъде около язовира, но в последствие решихме, че няма какво повече да правим тук и се отправихме към град Перущица. Така приключи нашата фоторазходка край язовир Въча.

Язовир Въча
Отбелязана с:            

Едно мнение по „Язовир Въча

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d