Скалният феномен Чудните скали представлява няколко варовикови скални пирамиди с височина 40-50 метра, разположени на брега на язовир Цонево. Формирани са по действието на ерозията, вятъра и водите на река Луда Камчия и от далеч наподобяват кулите на пясъчен замък. Причудливите форми са групирани в три композиции, като всяка от тях има име: „Замъкът“, „Великанът“ и „Рицарят“.

Чудните скали са обявени за природна забележителност през 1949 година. През цялата дължина на скалите са прокопани три тунела, през които преминава пътя между селата Аспарухово и Добромир. А срещу тях са издигнати мостове, по които преминават пътя между градовете Провадия и Айтос и ж.п. линията Варна -Пловдив. Самите скали са разположени на границата между административните области Варна и Бургас и са почти равноотдалечени от двата областни града.

Язовир Цонево

Язовир Цонево е третият по площ язовир в България. Площта му достига 23,9 квадратни километра. Пуснат е в експлоатация през 1974 година с основно предназаначение промишлено водоснабдяване и напояване. Освен това се използва за отдих и риболов. Водите на язовир Цонево предлагат богато разнообразие на риба ( бял амур, платика, каракуда, костур, пъстър толстолоб, слънчева риба, сом, уклей, шаран и др.), поради което е притегателен център за любителите риболовци.

Освен риболов, водни спортове и плаж на брега на язовира туристите могат да се разходят из околностите, където има множество красиви местности, пещери и природни забележителности.

от брега на язовир Цонево

Нашето посещение на Чудните скали и язовир Цонево

Макар че целтана посещението ни не беше туристическа, все пак се радвам, че имах възможност да се насладя на гледките към Чудните скали и язовира. Съчетанието между обширните водни площи и зелените хълмове на планината е истинска наслада за очите. А природният феномен Чудните скали, представлява наистина „феноменална“ гледка, която си струва да се види.

Чудните скали на брега на язовир Цонево

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

%d bloggers like this: