Скалният феномен Чудните скали представлява няколко варовикови скални пирамиди с височина 40-50 метра, разположени на брега на язовир Цонево. Формирани са по действието на ерозията, вятъра и водите на река Луда Камчия и от далеч наподобяват кулите на пясъчен замък. Причудливите форми са групирани в три композиции, като всяка от тях има име: „Замъкът“, „Великанът“ и „Рицарят“.

Чудните скали са обявени за природна забележителност през 1949 година. През цялата дължина на скалите са прокопани три тунела, през които преминава пътя между селата Аспарухово и Добромир. А срещу тях са издигнати мостове, по които преминават пътя между градовете Провадия и Айтос и ж.п. линията Варна -Пловдив. Самите скали са разположени на границата между административните области Варна и Бургас и са почти равноотдалечени от двата областни града.

Язовир Цонево

Язовир Цонево е третият по площ язовир в България. Площта му достига 23,9 квадратни километра. Пуснат е в експлоатация през 1974 година с основно предназаначение промишлено водоснабдяване и напояване. Освен това се използва за отдих и риболов. Водите на язовир Цонево предлагат богато разнообразие на риба ( бял амур, платика, каракуда, костур, пъстър толстолоб, слънчева риба, сом, уклей, шаран и др.), поради което е притегателен център за любителите риболовци.

Освен риболов, водни спортове и плаж на брега на язовира туристите могат да се разходят из околностите, където има множество красиви местности, пещери и природни забележителности.

от брега на язовир Цонево

Нашето посещение на Чудните скали и язовир Цонево

Макар че целтана посещението ни не беше туристическа, все пак се радвам, че имах възможност да се насладя на гледките към Чудните скали и язовира. Съчетанието между обширните водни площи и зелените хълмове на планината е истинска наслада за очите. А природният феномен Чудните скали, представлява наистина „феноменална“ гледка, която си струва да се види.

Чудните скали на брега на язовир Цонево

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d