Червената църква край град Перущица е един от малкото запазени у нас ( макар и частично) храмове от раннохристиянската история. Вероятно е била изградена през V-VI век върху останките на друг подобен храм. Базиликата е изградена от червени римски тухли, поставена върху масивна каменна основа и се предполага, че е носила името „Св. Богородица“. Основната част на сградата е с форма на четирилистик, като в последствие са добавяни и други помещения. В едно от страничните помещения е открит басейн (баптистерий), облицован с розов мрамор, който е служел за кръщения. Базиликата е била богато украсена, като на пода е имало мозайка, на стените отдолу са били облицовани с мрамор, а в горната си част са били покрити със стенописи.

Червената църква – вход за посетители

В околностите на Червената църква са открити и останки от няколко праисторически селища.

Намира се на около 2км. североизточно от град Перущица и нейния квартал Пастуша.

Още през 1927година руината е класифицирана като античен паметник, а от 1966г. е паметник на културата. Последно обекта е укрепен и консервиран през 2013 година, като мястото е благоустроено. Изградени са алеи за посетителите и посетителски център, поставени са информационни табели и осветление.

Червената църква е чудесен избор за малка историческа разходка, ако се намирате в района или преминавате оттам. Намира се лесно – на пътя от Перущица за Йоаким Груево има табела и малък паркинг. Оттам започва циментирана алея покрай напоителен канал, която води до посетителския център. Ако сте извън активния туристически сезон, по-добре първо се обадете в Историческия музей в града. Можете да съчетаете посещението си с посещение на град Перущица и други забележителности в района. Повече информация може да намерите на страницата на Исторически музей Перущица. Не пропускайте да посетите музея в центъра на Перущица – има какво да научите за героичната ни история.

Червената църква

Едно мнение по „Червената църква

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d