Ако сте на разходка из околностите на град Елена, не пропускайте да посетите най-големия водопад в района – Христовския водопад. Това е една истинска водна феерия в сърцето на Еленския балкан. Наречен е на името на малката махаличка Христовци. Водопадът е разположен по течението на река Мийковска, която извира от северното подножие на връх Чумерна и се влива в Еленската река. Христовският водопад се е образувал върху един 9 метров праг по течението на реката. Самата река преминава през много живописна долина, която в района на водопада е много стръмен и висок скален бряг от едната страна.

Христовски водопад

Как да стигнем до Христовския водопад

Макар, че носи името Христовски, ако искате да стигнете до самия водопад, трябва да минете през село Руховци. То се намира на около 2 км. от главния път Елена-Сливен. След като отминете табелата за край на град Елена следете за първата отбивка в дясно – това е отбивката за село Руховци. В центъра на селото има голяма табела, също сочеща надясно за Водопада. След няколко километра ще видите табелата за водопада. Срещу табелата е обособен малък паркинг. Към водопада води черен горски път, но не се изкушавайте да тръгнете по него дори и с високопроходим автомобил, защото пътя е кален и дори през лятото по него има огромни локви. Пък и разходката пеша е по-приятна. 🙂

Скоро след като чуете шума на водопада се отклонете от горския път по тясна пътечка в дясно, която ще ви отведе до самия водопад. Пътеката е облагородена с места за почивка и пикник.

Отгоре над стръмния бряг се намира махала Христовци, откъдето също може да се погледне към водопада. До там обаче се стига по друг път от град Елена.

Нашето посещение на Христовския водопад

За първи път посетих водопада през едно знойно лято. Тогава обаче реката беше маловодна и водопадът се спускаше на тънка струя. Сега в края на зимата и началото на пролетта гледката обаче бе различна. Още след първия завой на пътеката пред нас се откри „една малка Ниагара“.

Можете да отидете до реката над водопада или под водопада. Или просто да останете край пътеката и да наблюдавате „разпенената феерия“ на водопада. Реката си тече кротко и спокойно и изведнъж….с бурен грохот се излива пенлива и дива.

По скалите отгоре се стичат малки поточета вода. По реката след водопада се образуват още няколко по малки водоскока.

Но истинска представа за водопада може да се добие само, ако се чуе грохота на водата. Чувството е неописуемо.

Аз лично за първи път посещавам водопад през това време на годината и съм наистина много впечатлена и доволна от това, което видях. Наистина това е сезона на водопадите.

Христовският водопад – водна феерия в сърцето на Еленския Балкан
Отбелязана с:    

5 мнения по „Христовският водопад – водна феерия в сърцето на Еленския Балкан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d