Хотнишкият водопад (кая Бунар) е разположен в близост до великотърновското село Хотница. Височината на водопада е 30 метра като водата не пада отвесно, а се стича по склона на скалния каньон. Водопадът е разположен на река Бохот, приток на река Росица. Реката образува живописен пролом сред хълмистите ридове на Средния Предбалкан.

Хотнишки водопад

Езерото в подножието на водопада впечатлява със своя синьозелен цвят и наподобява на Крушунските водопади.

Край водопада е изградена екопътека, представляваща поредица от стръмни стъпала, стълби и мостове. По екопътеката се преминава край върха на водопада, следват още един по-малък водопад с езерце, скален тунел и се излиза на върха на Хотнишкия рид. От върха на хълма се откива панорама към цялата околност. Пътеката обикаля цялата местност и слиза от другата страна на поляната, на която е разположен водопада.

по екопътеката над водопада

Посещение на Хотнишкия водопад

Хотнишкият водопад е разположен на 15 км. от Велико Търново. Може да се достигне през село Хотница или през село Момин сбор, но пътят през Хотница е по-добър и наскоро асфалтиран. До самият водопад е изграден паркинг, а на съседната поляна е разположено заведение. Мястото е изключително популярно не само сред българските, но сред чуждестраните туристи.

Разочаровани от пресъхналия Водопад на Сътворението най-накрая открихме „течащ“ водопад през августовските горещини. Всъщност Хотнишкия водопад е активен целогодишно и особено през летните месеци е много атрактивно място за прохлада и отдих.

Когато посетихме водопада беше „претъпкано“ с туристи. По екопътеката буквално не можеше да се размине човек. Въпреки, че идеята на екопътеката е да се качиш от едната страна и да слезеш от другата, някои туристи се отказват по средата на пътеката и се връщат по същия път, което усложнява разминаването по стръмните стъпала. Въпреки това разходката ни беше приятна и освежаваща.

Друг водопад в същия район е Момин скок край село Емен и разходката до него също е наситена на природни забележителности и пленителни гледки.

Хотнишкият водопад – пълноводен дори през лятото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d