Тракийската гробница в село Александрово ( Александровска гробница) е едно от най-значимите открития в бъгарската археология. Открита е от Георги Китов през 2000г. край хасковското село Александрово. Гробницата е датирана от втората половина на IV век пр.н.е. и е била на неизвестен тракийски владетел. Отличава се със своите уникални и сравнително добре запазени стенописи. Височината на могилния насип на Рошавата чука е 15 м, а диаметърът му надхвърля 70 м. Входът на гробницата е от изток. В нея се влиза по коридор, дълъг 15 м. Следват две камери: правоъгълна камера с размери 1,90 на 1,5 м. и кръгла камера с диаметър 3,30 м и височина 3,40 м. Счита се, че гробницата има два периода на използване. За това свидетелстват двете подови нива на кръглата камера – едното от каменни блокове, другото от трамбована глина.

Реплика на Тракийската гробница при село Александрово

Самата гробница не е достъпна за посетители. През 2009г. в близост е изграден посетителски център с Музей на тракийското изкуство в Източните Родопи. В него в естествени размери е изградено копие на гробницата, а по стените на музея има репродукции на стенопистите от самата гробница. От информационните табла може да се научи историята на траките по нашите земи и за Одриското царство. Сред експонатите може да се види и откритото в северната част на Сакар планина златно съкровище, датирано около 4500-4000 г.пр.Хр. Накитите от златното съкровище, аналогични на предметите от Варненския некропол и са най-старото обработено злато в света.

музей на тракийското изкуство в Източните Родопи

Повече за Александровската гробница може да научите тук.

Нашето посещение в Александровската гробница.

След Нова Загора и Димитровград третата спирка от нашето пътешествие из Източните Родопи беТракийската гробница село Александрово. Спряхме на паркинга и тръгнахме по алеята към музея. Музеят бе много добре уреден и климатизиран и се превърна в приятен оазис за нас в августовския пек. Направо не ни се излизаше оттам, но пътешествието трябваше да продължи. Следващата ни дестинация бе град Хасково.

Тракийската гробница село Александрово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d