Градът на минералните извори, розите и… паметниците

Стрелча е малко планинско градче, разположено по южните склонове на Същинска Средна гора. Минералните извори и полупланиския климат превръщат града в популярен балнеоложки курорт. Освен традиционните земеделски и овощни насаждения в района се отглеждат и маслодайните култури роза и лавандула. През последните години Стрелча се утвърждава като най-големия розопроизводителен район в България. Дори розовари от Казанлък и Карлово купуват розов цвят от Стрелча. Стрелчанските рози и розово масло са известни по цял свят. Градът и околността са богати на исторически паметници и забележителности от различни епохи.

Попаднах в Стрелча в края на лятото през 2019 година след като за втори път посетихме тракийския храмов комплекс при село Старосел. Търсех обаче нов щтих, който да добавя към нашата екскурзия и открих…. Жаба могила.

Посещението на Жаба могила се оказа малко трудно и сложно. В смисъл,че там няма постоянно музеен работник и гробницата се отваря по заявка. Така, че трябваше да се обърнем към уредничката на музея в Стрелча, с която се уговорихме да я вземем с личния автомобил, за да ни отвори да разгледаме гробницата.

Минералните извори – богатството на Стрелча

По пътя минахме покрай един от минералните извори „Банчето“ и уредничката ни разказа неговата история. Този извор се слави със своята лековита вода, която обаче е доста силно минерализирана и престоя в басейна трябва да е съвсем кратък. Преди години лечебният ефект на водата в Банчето е установен от един селянин и неговата биволица. Добичето било болно и едва ходело, но когато нагазило в локвата да се разхлади за учудване на своя стопанин излязло здраво.

След посещението на Жаба могила се върнахме в града и посетихме историческия музей на Стрелча.

Освен гробницата-храм Жаба могила около град Стрелча има цял комплекс от древни тракийски храмове и светилища в местностите „Кулата”, „Скумсале” и „Качулата”. Всички те вероятно са свързани по някакъв начин.

Паметници в Стрелча

При разходката из града останах впечатлена от многото паметници, повечето от които изградени през последните години. Освен на Ботев и Левски имаше паметници на Панайот Волов и Мильо Тодоров Балтов ( местния революционер и участник в Априлското въстание). Градската градина е осеяна с монументи на велики личности от всички епохи. Но най-изумителното е наличието на огромен паметник на хан Аспарух, издигнат в самия център на града.

паметник на хан Аспарух в Стрелча

Паметникът на хан Аспарух в град Стрелча е поставен през 2011 година по случай 1330 години от създаването на българската държава. Изработен е в Монголия и дарен от петима монголски скулптори, които са били студенти в България под наставничеството на известните български творци Величко Минеков и Светлин Русев. Идеята за този паметник е на тогавашния кмет на Стрелча – Иван Евстатиев, през чиито мандат са изградени и повечето от останалите паметници.

Стрелча определено е интересна за посещение дестинация. Балнеотуризмът успешно се съчетава с исторически и природни забележителности. Освен това градът се намира само на 12км. от Панагюрище и на 22км. от Копривщица, а също така е изходен пункт за някои туристически маршрути в Средна гора.

Стрелча

Едно мнение по „Стрелча

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d