Средновековната крепост Моняк е една от най-големите крепости в Родопите със защитена площ от над 50 декара. Намира се на връх Шеста крепост (586 м.) над язовир Студен кладенец, на 2 км южно от с. Широко поле и на 12 км източно от град Кърджали.

средновековна крепост Моняк – карта

Крепостта е построена през през XII – XIII век върху останките от древна римска крепост. Външната крепостна стена опасва хълма плътно от север. В западната част е разположен входът, с по една кула от двете страни. Северната е плътен трапецовиден бастион, а южната е била на няколко етажа. Стената продължава на юг, следвайки очертанията на терена, и достига до непроходим скален отвес с височина над 50 м.

Останките от крепостта

Запазената част от външната крепостна стена е с дължина повече от 270 м, а височината ѝ на места достига до 7 – 8 метра. Изградена е от камъни споени с вар и пясък. Височината на кулата е около 3 – 4 метра. При строенето на крепостта са обърнали сериозно внимание на водохранилищата. В крепостта се намират два надземни резервоара за вода.

Информация за средновековната крепост Моняк (Мнеакос) се намира в хрониките за III-ти и IV-ти кръстоносен поход. През 1206 г. крепостта е обсадена от латините по време на Четвъртия кръстоносен поход. Тук именно е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри (брат на загиналия Балдуин Фландърски).

Как да стигнете до крепостта Моняк

Пътят дотам е повече от предизвикателство от село Широко поле към крепостта има няколко километра стръмен и каменист черен път, която може да бъде преодолян само с автомобил с висока проходимост (ама наистина с висока проходимост!!!) или пеша.

Уникалното на това място са красивите гледки към Родопите и към язовир Студен кладенец. Именно тези гледки си заслужават да биете всичкия този път.

Лични впечатления и препоръки

Посетих крепостта през един зноен летен ден по време на семейната ни екскурзия из Родопите. Преди това посетихме тракийските светилища Перперикон и Татул, а след това се установихме за кратка почивка край язовир Кърджали. Най-впечатлителна за мен си остана панорамата към язовир Студен кладенец, която е трудно да се опише с думи.

Ако се намирате в района на град Кърджали и търсите уникално и нетрадиционно място за посещение – то средновековната крепост Моняк е точно това, което търсите.

Средновековната крепост Моняк

2 мнения по „Средновековната крепост Моняк

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d