Состра е римска крепост, построена на пътя Ескус-Филипополис, свързващ провинция Долна Мизия с Тракия. Съществувала е от втори до пети век. Римската крайпътната крепост се намира на пътя Ловеч – Троян край днешното село Ломец. Предназначението на крепостта е било пункт за почивка на високопоставените лица, включително и императорски особи, които са пътували по пътя. По целия път Ескус-Филипополис е имало 13 такива станции, като Состра е шестата от север на юг.

крепостта Состра – източната порта

Кратка история на римската крепост Состра

Крайпътната крепост Состра представлява цял комплекс, съдържащ укрепен лагер (кастел), сгради от цивилното селище (викус), античен мавзолей, светилище и некропол. В близост са открити и останки от древния римски път. Строежът на крепостта започва в средата на II век по заповед на императой Антоний Пий. В крепостта е изграден укрепен военен лагер за II Матиакска кохорта ( военна част от 1000 войника).

Век по-късно по времето на император Траян Деций готите превземат крепостта и я разрушават. Самият император пада убит в сражение край крепостта Абритус (край днешен Разград).

В края на ІІІ век по времето на император Галиен (254 г.) крепостта е възстановена. Разквартирувана е II кохорта на възвращенците, която започва строежа на нова каменна стена. Останки от тази стена с височина от 2 до 4 метра са запазени до днес.

Последният период от развитието накрепостта започва при император Теодосий І. След официалното приемане на християнството по времето на император Константин започва масов изграждане на базилики из Римската империя. В пределите на крепостта Состра в края на IV век е построен ранно християнски храм.

В началото на V век в земите на провинция мИзия се заселват т.нар „варварски“ народи. Крепостта се превръща в цивилно селище, а в околностите са възстановени древни тракийски светилища. В края на V век крепостта е напълно унищожена от хуните.

историята на Состра на остта на историята на Римската империя

Посещение на Состра

Макар че многократно сме минавали по пътя за Троян и сме виждали възстановената порта от пътя, никога не сме спирали да разгледаме. Всеки път се „заканвах“, че някой път ще дойдем специално да разгледаме. Ето, че и този момент настъпи в края на лятото след разходката ни из Троян и посещението на водапад Скока при село Калейца.

Първоначално си мислехме, че има само една стена и портата, които се виждат от пътя, но в последствие бяхме приятно изненадани от вътрешността на крепостта. Макар, че не е разчистено от бурените успяхме да се разходим покрай останките от казармите и жилищата, както и да се покатерим по южната кула и по стената. След това обиколихме стената и от вън до северната кула.

През средата на крепостта преминава ж.п. линията Ловеч – Троян, която е действаща, така че внимавайте като пресичате през нея.

влак по крепостната стена

Накрая разгледахме разкопките на римския път пред крепостта. По всичко личеше, че разкопките са правени съвсем скоро. Няколко дни след като се прибрахме от екскурзията в Троян ми попадна тази статия. Разбрах, че археолозите са открили най-ранната стена на крепостта. А една от най-цените находки е милеарна колона издигната в чест на император Траян. Сред другите находки са римска фибула, датирана за края на I век и множество монети.

Милеарната колона на император Траян е изложена в центъра на град Троян заедно с други артефакти от крепостта в специално обособен археологически музей на открито.

артефакти от крепостта Состра

Состра – римската крайпътна крепост край Троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d