Родният град на Вазов

Град Сопот е малък град, разположен в долината между Стара планина и Средна гора, по така наречения „подбалкански път“. Намира се на 5км. западно от град Карлово. Обикновено името на града се свързва с големия български писател и поет Иван Вазов. Името Сопот, произлиза от древнославянската дума „сопотъ“, която означава шумящ поток или извор.

паметник на Иван Вазов – в центъра на Сопот

Къща -музей на Иван Вазов в Сопот

къща-музей на Иван Вазов

Родната къща на „патриарха“ на българската литература се намира в центъра на града, точно срещу неговия паметник. Всъщност къщата, в която Иван Вазов е роден е опожарена по време на Руско-турската освободителна война. През 1920 година послучай 70-годишния юбилей на поета възниква идея за възстановяване на къщата. В продължение на повече 10 години се набират средства и се изработва проект, като самият Вазов прави скица на бащиното си огнище. През 1935г. къщата е тържествено открита от цар Борис III и обявена за музей. През 1970 година е достроена допълнителна сграда, в която е уредена музейна сбирка.

Кратка биография на Вазов

Иван Минчов Вазов е роден на на 9-ти юли 1850 година в Сопот в семейството на заможен търговец. Първоначално учи в местното школо, а след това се обучава от бащата на Христо Ботев и става негов помощник-учител. Записва 4-ти клас в Пловдивската гимназия и усърдно усвоява няколко чужди езика: гръцки, турски, френски и руски. Бащата на Вазов, воден от желанието си да го направи търговец го изпраща в Румъния. Но вместо търговия мадият Иван научава румънски и се запознава с румъската поезия.

На 20 години се завръща отново в Сопот и отпечатва първото си стихотворение. Известно време работи като учител в Мустафа паша (днес Свиленград). Отново се завръща в родния Сопот и става член на местния револщционен комитет. След Априлското въстание отново заминава за Румъния, а по време на Руско-турската освободителна война работи като писар на губернатора в Свищов. След Освобождението Иван Вазов живее в Берковица, Пловдив и София.

Освен Иван Вазов в семейството на Минчо и Съба Вазови се раждат още девет деца. По-известни сред тях са генералите Георги Вазов и Владимир Вазов.

паметниците на Георги Вазов и Владимир Вазов в Сопот

Град Сопот е и изходна точка за много планински маршрути из Национален парк Централен Балкан. Парка е включен в защитените територии със своето богатство от растителни видове и природни екосистеми, сред които най-общирният масив от букови гори в България. От Ценрален Балкан водят началото си реките Тунджа, Вит, Осъм и Стряма.

Централен Балкан

Край Сопот е и най-дългата въжена линия в България – сопотския лифт, с който лесно може да се достигне до хижа Незабравка.

Сопот
Отбелязана с:    

Едно мнение по „Сопот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d