Скалната църква при село Михалич е разположена на 3км югоизточно от селото в местността Айпандо(Св. Панталеймон). Датирана е от X – XI век и вероятно е изградена от монаси отшелници.

Цялата църква е издълбана във варовикова скала. Оформена е като триконхална ( с три свързани помежду си помещения) с размери около 4 на 4 метра всяко. Над средното помещение е имало купол с диаметър 5,5 метра и височина от пода 6 метра, който сега е разрушен и отгоре също може да се надникне в църквата.

В църквата се влиза по 14 стъпала. Цялото пространство има кръстовидна форма. В дъното е направен олтар, който днес е окичен с икони.

Скалната църква при село Михалич се отличава от всички скални църкви в България по своята сложна, трихонкална форма, която на Балканския полуостров е застъпена само в градените сгради, познати още в античната епоха и при църквите в ранновизантийското строителство. Обявена е за паметник на културата.

Посещение на скалната църква

Посетихме цкалната църква в последния ден на нашето пътешестсвие из Източните Родопи. Всъщност това вече не са Родопите, а Сакар планина. На изток от Свиленград поехме по пътя за село Маточина и крепостта Букелон. Предварително бях проучила, че има два пътя и исках да минем по по-добрия, но навигацията прекара по по-лошия. Пътя на места минава досами граничната бразда – виждаха се вишките на граничарите, а от крепостта се виждаше и телената ограда. преди да се влезе в село Михалич на пътя има кафява табела към самата църква. След табелата се тръгва по черен път направо през полето. По едно време пътя свърши и слязохме да търсим църквата. Оказа се точно под нас.

Църквата наистина е уникална и различна от традиционната представа за православна църква. Струва си да се види.

Ето и останалите исторически обекти в община Свиленград, разположени по линията на времето.

исторически паметници в община Свиленград

Вече посетихме Тракийската гробница при село Мезек, Средновековната крепост Мезек и моста на Мустафа Паша в Свиленград. След скалната църква се отправихме към крепостта Букелон при село Маточина.

Скалната църква при село Михалич

Едно мнение по „Скалната църква при село Михалич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d