Ако се питате какво общо имат рекордите на Гинес с малкото родопско село Могилица, ето какво: В центъра на селото има чешма с огромна дървена лъжица и бъклица, които са предложени за Рекордите на Гинес поради необичайните си размери. Лъжицата е дълга 4.3 метра и побира 55 литра, а само 30см я делят от рекорда на Гинес. Изработена е от местния майстор бай Минчо Минчев.

дървената лъжица – символ на село Могилица

Смолянския регион примамва с високи върхове, гъсти гори и прекрасни планински поляни. Тук се издигат най-високите върхове на Родопите, а селцата накацали живописно по стръмните склонове пазят тайните на планината и разказват легенди от героичното минало на района. Едно такова селце е Могилица, което се намира на 27 км южно от Смолян по долината на река Арда.

Щом спрете в центъра на селото да се разхладите на чешмата, освен прочутата дървена лъжица, можете да посетите и етнографската изложба, организирана в сградата на кметството. Може да видите предмети на бита, носии, както да научите тънкостите на някои традиционни родопски занаяти.

Както в повечето от родопските села и тук мюсюлманство и християнство съжителстват тихо и мирно повече от 150 години. За това свидетелстват и двата храма, построени в центъра на селото.

Агушевите конаци в село Могилица

Най-голям интерес за посетителите на село Могилица представлява Агушевият конак. Това е единственият запазен средновековен феодален замък на Балканския полуостров. Построен е през 1843 г. и е бил пригоден за целогодишно живеене. Има 221 прозореца, 86 врати, 24 комина. Вътрешното архитектурно оформление от чам, орех и череша е невероятно дело на неизвестен родопски майстор-строител. Помещенията са украсени с резба по таваните и долапите, по парапетите и стрехите. Кулата на конака е изписана с цветя. Според легендата, собственикът Агуш отрязал дясната ръка на майстора, за да не може да повтори творението си на друго място.

В посещавала съм село Могилица два пъти, след посещение на пещерата Ухловица. За съжаление и двата пъти нямах късмет да посетя Агушевите конаци. Първият път не знаехме, че може да се разглеждат отвътре. А втория, когато отидохме специално заради тях бяха заключени и никой не се обади на посочения номер.

Село Могилица е много близо до гръцката граница и до Изворите на река Арда. Така, че интересна идея за продължаване на туристическата обиколка в района е посещение на село Горна Арда и екопътеката до изворите.

Село Могилица – голямата лъжица и рекордите на Гинес
Отбелязана с:    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d