Светилището на Орфей е едно от десетките тракийски светилища на територията на област Кърджали. Намира се в местността Каменна глава край село Татул на 14км. от гр. Момчиловград.  След Перперикон, това е второто по значимост тракийско светилище в Източните Родопи. На тези места са извършвани обреди свързани с  плодородието, земеделието, скотовъдството, както и с годишните времена и здравето на хората.

Тракийско светилище Татул

Край с. Татул върху извисяващите се пирамидално скали е издълбана монументална гробница, до която се стига по изсечени стъпала и площадки. Единият от гробовете е издълбан на върха на скалата, а другият от южната страна, върха който има ниша с полукуполна форма. Някои учени смятат, че това светилище е на Орфей. Явно местността около Татул се е смятала за свещена още от дълбока древност. През средновековието на това място е имало църква, но днес тя е напълно разрушена. Върху една от площадките, водещи към върха има кръгъл олтар. Доказано е, че тук древните хора са извършвали астрономически наблюдения.

По предложение на учени култовият комплекс „Татул” е Тракийско светилище на античен храм от IV хилядолетие пр.Хр. и се счита за един от-най големите монолитни паметници в Европа.

Обектът е добре устроен. От входа до хълма е изградена циментова пътека, поставени са указателни и информационни табели.

Времето, което бяхме избрали за посещение, обаче се оказа неподходящо – това беше един от най-горещите августовски следобеди на 2010, когато температурите достигаха 39-40 градуса. Така че не успяхме да се задържим дълго върху скалите и потърсихме прохлада в близката горичка.

Мястото си заслужава да се види. Освен като архитектурен паметник, Татул ще ви впечатли и с красивите гледки и прекрасната природа на Източните Родопи.

След Светилището на Орфей карай село Татул се върнахме в град Кърджали, а оттам се отправихме към Средновековната крепост Моняк.

Светилището на Орфей край село Татул

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d