Маршрутът от Беклемето до хижа Козя стена напоследък стана все по-популярен, заради живописните гледки, екстремното преживяване и може би най-вече заради лесната си достъпност. Самият маршрут минава по самото било или точно по ръба на Балкана.

Началото на маршрута започва от паркинга под паметника, намиращ се на най-високата точка на прохода Троян-Кърнаре. А може би и заради пандемията, тази година все повече хора се насочват към родните забележителности. Интерес будят такива места, които могат да се посетят в рамките на ден.

Така направихме и ние. На 22-ри септември поехме по маршрута. Тук трябва да отбележа, че 4-5 години в мен се таеше желанието за този маршрут. Бях слушала разкази на приятели, бях чела из Интернет, но все не ми се удаваше възможност да отида. Така че това си бе направо „сбъдната мечта“.

Пътеката от Беклемето до хижа Козя

И така след като паркирахме на претъпкания паркинг поехме по пътеката.

От Беклемето към хижа Козя стена

Уж прехода беше по билото, но първите две височини бая ни измориха. Всъщност пътеките са две: зимна и лятна. Лятната е по-лека и се ползва за връщане, а зимната катери по самото било. Тя е по-трудна, но пък по-живописна и предлагаща екстремни изживявания. Преминаването по ръба на Козя стена е известно още като “Старопланинското конче“, макар че е доста по-лесно и кратко.

Бях прочела, че маршрута може условно да се раздели на три етапа:

  • от Беклемето до паметника на летците
  • от паметника на летците – до подножието на връх Баба
  • от подножието на върха – до хижа Козя Стена

Всеки от тях продължава по 50 минути. И така ето,че първият етап вече е преминат.

Паметник на летците, загинали при боен полет през 1943г.
Паметник на летците, загинали при боен полет през 1943г.

На ръба на Балкана

Ето и малко гледки от билото.

А това е поглед назад към Беклемето.

Беклемето- хижа Козя стена - зимна пътека
Беклемето- хижа Козя стена – зимна пътека

И ето ни пред стената

Преминаването по траверса изискваше максимално внимание и съсредоточеност, до такава степен, че дори през ум не ми мина да вадя телефона и да правя снимки. Едва сега при описанието на маршрута осъзнавам, че всъщност ми липсва ключов момент. Но както и да е…. ще трябва да ми повярвате, че съм го преминала.

Козя стена - преминаване по траверса
Козя стена – преминаване по траверса

След преминаването на траверса по ръба на скалите се слиза на лятната пътека и вече вървенето е доста по-леко.

Резерват Козя стена

Няколко думи за резерват „Козя стена“ : Това най-малкият резерват в Стара планина и е част от Национален парк „Централен Балкан“.  Разположен е по северните склонове на Стара планина, като започва от село Чифлик (1200 м. н.в.) и стига до връх Баба (1707м.) нагоре и продължава на запад през връх Ушите (1637 м) и се снижава до хижа „Хайдушка песен“.

Местността е стръмна и трудно достъпна. Освен с невероятно красивите гледки резервата впечатлява и разнообразието от растителни видове, някои от които са редки и застрашени от изчезване. Едно от тези растения е старопланинския еделвайс.

В подножието на връх Баба открихме много, макар и вече позавехнали. Освен това имаше доста големи „плантации“ с червена боровинка. От към животински видове и птици резерват Козя Стена също е богат. Макар, че засилено човешко присъствие нарушава спокойното им обитание.

Успешно преминахме и втория етап от прехода и стигнахме в подножието на връх Баба. Ентусиастите се изкачихме до върха, а останалите останаха долу.

връх Баба
връх Баба ( 1707м.)

Следва кратка панорама от върха.

За съжаление групата реши третия етап да не го преминаваме, така че за мое съжаление не успях да стигна до хижа Козя стена. Може би някой друг път…

Разходка по ръба на Балкана

2 мнения по „Разходка по ръба на Балкана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d