Хижа Хайдушка песен е разположена в Троянския Балкан само на 4км. от комплекс Чифлика. До хижата достига асфалтов път. Хижа Хайдушка песен е разположена в границите на природен парк Централен Балкан и по-точно в началото на резерват Козя стена.

хижа Хайдушка песен

Не успях да намеря защо хижата е наречена така, но определено името ѝ е свързано борбите за национално освобождение на България. Троянският Балкан е средище на хайдути, войводи и комити. В района са преминавали четите на Панайот Волов, Тодор Каблешков и Никола Войновски. В местността Рогачева нива е лобното място на Тодор Каблешков и неговите съподвижници. Всъщност Тодор Каблешков и Найден Попстоянов са пленени на това място, а Георги Търнев и Стефан Почеков са убити и костите им са погребани там. Ликовете на героите от Априлското въстание са изобразени на стената на хижата.

ликовете на героите от Априлското въстание

Последната битка на Тодор Каблешков

След разгрома на Априлското въстание оцелелите въстаници се оттеглят в Стара планина, като идеята им е да преминат от север и да достигнат до Румъния. На 8-ми май от четата на Тодор Каблешков са останали само четирима. Те достигат до село Чифлик в подножието на Троянския Балкан. Нощуват в страноприемницата в селото и отново се оттеглят в планината, за да изчакат сгоден момент на поемат на север към Дунава. Но се намира предател, който издава позицията им на турската потеря. Бивакът им в местността Рогачева нива е нападнат от турците и след ожесточена престрелка Георги Търнев и Стефан Почеков са убити на място. Труповете им са обезглавени и захвърлени. Каблешков и учителя Найден Попстоянов са заловени живи. Заведени са в Троян, оттам в Ловеч, а в последствие и в Търново. Измъчвани са, но не признават нищо. Накрая Селями паша решава да ги заведе пред съда в Пловдив, но когато конвоя спира в Габрово Каблешков успява да вземе револвера на едно от заптиетата и се застрелва в главата. Така на 16 юни 1876 година завършва жизнения си път революционера Тодор Каблешков, едва 25- годишен.

Край хижа Хайдушка песен над брега на река Рогачевска е издигнат паметник на Тодор Каблешков. Оттам започва кратка ( около 400 метра) пътека до лобното място на героите.

Възспоменателен маршрут Никола Войновски

Друг герой загубил живота си в Троянския Балкан е Никола Войновски. Инициативен комитет ежегодно почита паметта му, като организира поход по неговите стъпки. Пътеката започва от поляната срещу хижа Хайдушка Песен. Поставени са информационни табла, от които може да научите неговата история.

Никола Войновски е роден в Габрово, учи в Румъния, а след това в Одеса, където завършва юнкерското училище и получава чин поручик. По-късно се свързва с Христо Ботев и се превръща в един от най-доверените му хора. На него Ботев поверява планирането и провеждането на операцията по преминаването на река Дунав чрез пленяване на кораба Радецки. След разгрома на четата и убийството на Ботев, Войновски с още четирима четника се добират до Балкана над село Чифлик. На 14 юни 1876 година са разкрити от черкези и Никола Войновски пада убит в сражението. Тримата му другари остават живи, но след три дни са заловени край село Бели Осъм.

Природни забележителности около хижа Хайдушка песен

Освен история около хижата има и много красива природа. От тук стартират и някои от планиските маршрути към хижа Козя стена, хижа Васильов, хижа Ехо, връх Ушите и др. Екопътеката „По пътя на еделвайса“ стартира пред хижата и навлиза в резерват Козя стена, след което изкачва връх Кучето и слиза до хижа Козя стена. Резервата е богат на редки растителни и животински видове. Особено пленителни са находищата на планински еделвайс. Преди година по пътеката от Беклемето към хижа Козя стена успях да видя старопланиски еделвайс. Този път ( в края на август) се разходихме сред буковите гори до лобното място на Каблешков и около самата хижа.

Край хижата преминават и две малки рекички – Рогачевска и Камъчерска, които се сливат точно до паркинга, образувайки река Бели Осъм.

и още няколко кадъра край хижата…

Разходка около хижа Хайдушка песен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d