Ако попаднете в района на Крушунските водопади или Деветашката пещера, то непременно се отбийте да посетите и пещера Гарваница. Това е пропастна пещера с дълбочина 60 метра и дължина 275 метра. Намира се между селата Горско Сливово и Кърпачево, община Летница. Пещерата е открита през 1966-та година по време на Републиканската пещерна експедиция. През 80-те години е изградена метална стълба, което я прави достъпна и за обикновени туристи. Вътре пещерата не е осветена и неподготвените посетители могат да стигнат само до предверието – дъното на огромната дупка.

пещера Голяма Гарваница

Пещера Голяма Гарваница е най- голямата естествена карстова пропаст у нас. Бедна е на образувания. При проливни дъждове и снеготопене дъното на предверието се пълни с вода, която обаче се оттича през галериите. Има легенда, че през тези галерии може да се стигне и до други пещери в района, но това не е доказано от спелеолозите.

Стълбите са отвесни и стръмни и определено „вдигат адреналина“ на посетителите. Дори и в горещ летен ден в пещерата е прохладно и прохладата започва да се усеща още по стълбите. Дъното е покрито с глина и наноси и е хлъзгаво и влажно дори през лятото. Погледнати отгоре хората на дъното изглеждат като мравки. А небето се вижда като през малко прозорче. Това малко напомня на пещера Проходна, но там прозорчетата (окната) са две.

Районът около пещерата е облагороден и подходящ за кратък отдих или пикник. Наблизо има стара варница за гасене на вар. А на поляната над пещерата расте див кактус. (за съжаление съм пропуснала да направя снимки).

Пещера Голяма Гарваница

2 мнения по „Пещера Голяма Гарваница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d