Пещерата Ухловица със сигурност ще заслужи интереса на любителите на красивите природни феномени. Тя се намира в местността Сините вирове в Родопите между селата Могилица и Кошница на около 30 км югозападно от град Смолян. Пещерата е една от най-старите в региона. Открита е през 1967 г. Името й произлиза от думата „Улулица” – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Пещерата Ухловица е разположена на 1040 метра надморска височина. До нея се стига по стръмен участък от 800 м, следван от изкачването на 180 стъпала.

Вътре в пещерата Ухловица

Пещерата представлява тектонска пукнатина, през която някога е минавала река. Пещерата е на няколко етажа. На горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на 4 дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. И ако скоро не ви се е случвало да пропълзите надолу в 18 метрова пропаст, то тук имате този шанс, при това по доста цивилизован начин – 280 стъпала ще ви отведат дълбоко надолу до сърцето на пещерата.

Ухловица е богата на образувания пещера, една от най-богатите и най-красиви, според мен. Сред типичните за всяка пещера сталактити и сталагмити открояват Стопанинът и Стопанката на пещерата, баба Яга, майка и нейните деца, влюбена двойка, свещ, както и огромен сталактон с обиколка над 4 метра. Но най-красиви са коралоподобните образувания(дендрити) по стените на пещерата, както и така наречените драперии, които при докосване издават звук.

В края на пещерата има няколко синтрови езера, които пролетно време са пълни с вода. Най-голямата прелест естествено е оставена за най-накрая, в дъното на пещерата. Става въпрос за Белия водопад (наричан още леден водопад).

Белия водопад в пещерата Ухловица

Пещерата е с постоянна температура 10 градуса, дълга е 460 м, от които 330 са в благоустроената част. Изходът й не е открит, затова връщането става обратно по същия път. Денивелацията вътре в пещерата е 170 метра. Над входа е изградена панорамна площадка, от която се открива чудна гледка към Родопите.

Панорамната площадка

Посещавала съм пещера Ухловица два пъти – през лятото и през пролетта. Независимо от сезона панорамата от площадката е невероятна.

гледка от панорамната площадка през лятото и през ранна пролет

В района се намират и други пещери като Голубовица, пещера Калето и Надарската пещера, но те не са облагородени и влизането става само с водач. Посещението на Ухловица може да се съчетае с посещение на село Могилица и село Смилян, от където може да си закупите прочутия смилянски боб.

Пещерата Ухловица
Отбелязана с:        

Едно мнение по „Пещерата Ухловица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d