Парк Камбаните се намира в непостредствена близост до околовръстното шосе на София. Днес е известно като приятно място за разходка на софиянци. В близост до него е обособена къмпинг зона.

монумента в центъра на комплекса

История на парк Камбаните

Парк Камбаните или както официално се нарича „Международен парк на децата от света“ е мемориален комплекс, изграден през времето на социализма. Типично за онази епоха е представлява мащабен бетонен комплекс е внушителни размери. Бетоният монумент в центъра е с височина 37 метра и се състои от 4 вертикални пилона, символизиращи четирите посоки на света, ана върха са окачени 7 камбани, които са пък според броя на континентите. Около централния монумент са изградени две беонни полусфери, които спираловидно го опасват. На тях са закачени камбани от всички краища на света.

Парк Камбаните е открит през 1979 година по време на Международната детска асамблея „Знаме на мира“. Подобно мероприятие се провежда за първи път в света и е под егидата на ЮНЕСКО и по инциативата на Людмила Живкова.

Българската камбана, изработена специално за асамблеята с тегло 1300кг. в чест на 1300-годишнината ни.

Самият стоеж е завършен само за един месец ( типчно за онова време 🙂 ). Всяка детска делегация е донесла една камбана, типична за своята страна. Тогава камбаните са били 65, а сега са 100.

Всички, които сме били деца по онова време помним дестката асамблея, нейният девиз „Единство, творчество, красота“ е нейната емблема, която беше навякъде тогава:

емблемата на Международната дестка асамблея „Знаме на мира“

Посещение на комплекс парк Камбаните

При едно пътуване до София минавайки на близо по околовръстното се отбихме за кратко до парк Камбаните. Приятно изненадана съм, че нястото не е запустяло, както беше през първите години на демокрацията, а е поддържано и чисто. Всички камбани са здрави и имат съвсем нови табелки със страните. Около монумента е оформена градинка с трева и рози. за съжаление през този сезон розите не цъфтят, но предполагам през летото ще бъде още по-красиво и приятно. Има и новопоставени камбани на разни организации, които допълват композицията. По монумента е поставено художествено осветление и предполагам вечер се вижда от далече.

Какво като е „социалистическо“, все пак това е културно наследство за България и трябва да се поддържа и пази….

Парк Камбаните София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d