Паметника на Асеневци е една от емблемите на град Велико Търново. Построен е през 1985 година по случай 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Паметникът се намира на един от завоите на река Янтра в близост до Стамболовия мост и художествената галерия. Той е задължителна спирка в туристическата обиколка на гостите на града и любимо място за разходка на местните жители. Великотърновци го наричат Конниците или просто Конете. Оттам се открива чудесна панорама към старата част на града.

паметник Асеневци

Самият паметник е изработен само за два месеца, а цялостното оформление е направено за по-малко от година. Паметникът изобразява четиримата царе от династията на Асеневци, управлявала Второто българско царство между 1187 г. и 1280 г.

Всеки конник е поставен на бетонен постамент, висок 7 метра, а теглото на конниците варира от 9 и половина до 11 тона. Фигурите са изработени от бронз, като са укрепени със специална стомана, която изпълнява ролята на пружина. А в бункера под паметника са поставени специални балансиращи тежести. В средата на композицията е поставен огромен бронзов меч с височина 33 метра.

Построяването на паметника на Асеневци

По онова време паметникът струва 6,4 мил. лева, събрани „доброволно“ от българския народ. Конниците са отлети от месинг в комбината за монументална пластика в София и тежат общо 52 тона. Всяка фигура се състои от 30 до 50 фрагмента, които след това са сглобени. Превозването на фигурите от София до Велико Търново се превръща в изпитание, за участниците в проекта, тък като фигурите са прекалено големи. Например фигурата на Иван Aсен Втори, от която е отделено само копието с набучения договор, е превозена със специален конвой, тъй като на ширина е заемала цялото пътно платно. За монтажа пък е бил необходим огромен кран, който е въртял фигурите до точната им позиция.

Проекта е дело на скулптора академик Крум Дамянов, който за да пресъздаде образите на четиримата владетели е проучвал византийски и български стенописи. Всеки владетел е представен в характерен образ, който да е разпознаваем от потомците им. Затова конниците не са надписани, но се разпознават от всеки ( поне малко запознат с българската история посетител). Самият скулптор споделя:

„Това означава, че представата за историческите личности и тяхното присъствие в славното ни минало се препокриват напълно. Исках Петър и Асен да бъдат разположени непосредствено срещу извивката на Янтра. От това, което четох тогава, добих представа, че Калоян постоянно се е колебаел между Изтока и Запада, затова неговият кон завива рязко на изток. В първия момент човек не знае какво точно иска, но паметникът стана хубав и се приема много добре от всички българи“ – Крум Дамянов

Повече за построяването на паметника на Асеневци можете да прочетете в тази статия.

Паметника на Асеневци във Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d