Пещера Проходна се намира край село Карлуково, област Ловеч. Името „Проходна“ се дължи на факта, че през нея се преминава т.е. влиза се от едно място, а се излиза от друго. По същество пещерата представлява огромен скален тунел с дължина 365м. Единия вход е височина 35м, а другия – 45м.

малкият вход на пещерата

Пещерата е с карстов произход. Карстовите образувания се дължат на разтваряне във вода на карбонатни скали. Това може да бъде предизвикано от валежи (дъжд, сняг) или от реки. Размерите на пещерата са повече от внушителни.

Името „Очите на Бога“ пък се дължи на двата отвора върху свода, които наподобяват очи. Наричат се още и „окна“.

Трудно и почти невъзможно е от снимките да се усети колосалния размер на всичко. Вътре човек се чувства като прашнка, една дрбна „брънка“ сред величието на Божието творение.

В структурно отношение пещерата се състои предимно от здрави, масивни варовици светлобежови на цвят, в които има  запазени вкаменелости.

ниши и дупки в пещерата

Изходът на пещерата е още по-внушителен от входа.

От върха на този вход „смелчаци“ вдигат нивото на адреналина си чрез бънджи-скокове, а по-малко смелите се наслаждават на гледката.

изходът отвън

Районът около Луковит е богат на карстови образувания. Посещението на пещера Проходна може да се съчетае с разходка из каньона на река Златна Панега. Изграденият Геопарк Искър-Панега предоставя идеална възможност за това.

Очите на Бога – пещера Проходна

2 мнения по „Очите на Бога – пещера Проходна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d