Нова Загора е град разположен в горната част на Тракийската низина непосредствено под южните сконове на Средна гора. Община Нова Загора е втората по големина община в област Сливен. Населението на града според последното преброяване е около 25хил. души.

Нова Загора – централен площад

Градът и околностите имат богата история. Според историческите сведения градът е основан още през първите години от основаването на българската държава. Първоначалното му име в Яница. Според запазени писмени сведения от 17-ти век на известния турски историк и пътешественик Евлия Челеби тогава градът е носил името Загра Ениджеси. Евлия Челеби посещава лично града през 1652г. и го описва като красив румелийски град със „седем махали, седем храма, седем училища, три хана и 150 дюкяна„.

Днес Нова Загора е добре уреден малък град, който прави впечатление с просторния си централен площад с фонтани, детски площадки и градинки с цветните лехи наоколо.

Бележити българи от Нова Загора

В центъра на града е поставен паметник на Петко Енев(1889 – 1925) – антифашист и деец от Септемврийско въстание. За тези, които не са чували за него, ето кратка историческа справка:

Петко Енев е роден в новозагорското село Стоил Войвода на 19 ноември 1889 г. Завършва Априловската гимназия в Габрово, а след това Софийския университет със специалност право. Участник е във войните за обединението на България и е награден с орден за храброст. Работи като адвокат и учител. Петко Енев е един от ръководителите на Септемврийското въстание в Нова Загора. След потушаването на въстанието е заловен и хвърлен в затвора. Оправдан заедно с други подсъдими с блестящата си защитна реч: „Защо Александър Цанков да може да прави преврат, а Петко Енев да не може?! Аз действувам от името на негово величество народа„. По време на априлските събития от 1925 г. е убит на улицата в Стара Загора. Умира на 37 годишна възраст.

паметник на Петко Енев в Нова Загора

Друга забележителност в центъра на града е макетът на първият български велосипед, изработен от местния майстор Гено Арабаджията.

първият български велосипед

Гено Арабаджията (1862 – 1947) е родом от село Асеновец. Той бил майстор колар, който по разкази на свой съсед успял да направи първият велосипед в България. През 1882г. Гено Арабаджията отишъл с велосипеда на събор в село Езерово, а по-късно и до Сливен и веднага се прочул като първият велосипедист в България. По това време велосипедите били разпространени само в Англия. Съседът на Гено се бил завърнал от Острова и му разказвал за „дървените коне“ на англичаните. Измайсторяването на велосипеда отнело на майстора колар 2 години. Той го нарекъл „паяк“.

На петдесетгодишна възраст Гено Арабаджията се записал доброволец в Балканската война. Там изработвал за войниците обувки с дървени подметки.

Моето посещение в Нова Загора

Посетихме Нова Загора на път за Източните Родопи, всъщност това бе първата ни спирка. За съжаление не успяхме да отделим повече време тъй като ни очакваше още доста път и места, които да посетим. Все пак градчето остави приятно първо впечатление у мен.

Нова Загора

3 мнения по „Нова Загора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d