Неделино е малък град ( с население около 4 хил. души) в Родопите, област Смолян. Разположен по поречието на река Неделинска на 20км. от Златоград. Старото име на града е Узун дере. Селището е основано през 17-ти век, а от 1974 година получава статут на град.

Неделино
Неделино

Посетих град Неделино за кратко на път за тракийското светилище Орлови скали. Впечатли ме добре аранжираната централна градска част и затова реших да напиша няколко реда за това градче.

За разлика от повечето селища из Родопите тук централно място заема православна църква. Това е църквата „Света Неделя“, построена през 1997 г. с помощта на дарители.

Градски парк Николай Кауфман град Неделино

В центъра на град Неделино е поставена паметна плоча на Николай Кауфман(1925г-2018г). Това е български музиковед, фолклорист и композитор, академик на БАН, който се счита за откривател на прочутия неделински двуглас. Николай Кауфман има изключителен принос в проучването и съхраняването на българския музикален фолклор. Негови обработки са част от репертоара на ансамблите „Филип Кутев“ и „Пирин“, а вторият албум „Мистерията на българските гласове“, в койта са включени три негови авторски песни, печели награда Грами през 1990г.

Освен с българския фолклор акад. Кауфман се занимава и с музиката на ашкеназките и сефарадските евреи в България. Когато през 2019 година жителите на град Неделино решават в знак на признателност да наименуват градския си парк на името на изтъкнатия фолклорист, се разкриват и някои непознати за широката общественост моменти от историята на града. През периода от 1942 до 1944 г. по силата на антиеврейското законодателство над 1000 евреи са били принудени да прокарват пътища в района. Те са били настанени в еврейски трудови лагери, а жителите на град Неделино са проявили съпричастност към тях. Затова Организацията на евреите у нас Шалом поставя знак на признателност към местното население в Неделино.

Ето и още снимки от центъра на град Неделино:

Паркът е красиво оформен с шадравани, цветни лехи и арки. Сградата на общината също е с интересна и модерна визия. Въобще градът е превърнат е едно приятно кътче в сърцето на Родопите.

Неделино – едно приятно кътче в сърцето на Родопите

Едно мнение по „Неделино – едно приятно кътче в сърцето на Родопите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d