Къпиновския водопад е разположен на 20 км. от Велико Търново в близост до едноименния манастир. Пътя до там е асфалтиран и минава през село Велчево.

Самият водопад се намира на река Веселина и височината на водния пад е около 7 метра. Под него се намира езеро, което е дълбоко 7-8 метра. Над водопада( по-точно от едната му страна) се извисяват високи отвесни скали, които впечатляват със своята височина. Подобни внушителни скали има и до Христовския водопад край Елена.

Край водопада е изградена зона за отдих, включваща къмпинг и басейн. През зимата естествено комплекса не работи. Лятно време мястото около езерото и по протежението на реката се използва за плаж.

Къпиновския водопад е леснодостъпна дестинация и може да се разгледа за не повече от половин час през неактивния сезон. В близост се намира и язовир Йовковци, но достъпът е забранен, тъй като в тази част е вододайната зона на язовира. Оттук тръгват някои туристически маршрути из Еленския Балкан, които биха били интересни за запалените туристи.

Туристически маршрути около къпиновски манастир

Ние посетихме Къпиновския водопад набързо в края на декември между Коледа и Нова година за една кратка и освежаваща разходка между празниците. Наблизо се намира и Къпиновския манастир, който обаче пропуснахме да посетим. Може би следващия път….

Къпиновския водопад през зимата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d