Крушунски водопади

Крушунските водопади са поредица от водопади по течението на река Пройновска. Намират се в близост до град Летница, Ловешка област. Екопътеката започва в покрайнините на село Крушуна. Мястото е обозначено с табели и има паркинг.

Пътеката върви нагоре по течението на реката, достигайки до извора ѝ. Първото което ще видите е синият вир с травертиновата каскада. Поради отлагането на калциеви соли водата има необичайно син цвят. По скалните тераси са се образували красиви водоскоци.

Пътеката придължава и достига до Големият водопад – Пръскалото, който е висок 15 метра. Тук се получава невероятно съчетание между падащата вода и растителността по скалите.

За съжаление след срутището през 2015 година, когато имаше и трагичен случай картината вече не е същата. Моите снимки са от посещението ми през 2013 година, така че не мога да ви дам актуална информация за Крушунските водопади в момента. Надявам се, че мястото не е загубило много от своята красота.

На върха се намира пещерата, от която извира реката на водопадите.

Крушунските водопади са идеално място за разходка и може да се съчетае с посещение и на други природни забележителности в района. Деветашкото плато е уникално карстово образувание, наситено с привлекателни места за посещение. Аз съчетавах моите разходки с посещение на пещерата Голяма Гарваница и на Деветашката пещера.

Крушунските водопади
Отбелязана с:    

4 мнения по „Крушунските водопади

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d