Клептуза е най-големият карстов извор в България и символът на Велинград. Дебитът на извора е над 500 л/с, а температурата на водата е 8 градуса. Намира се в квартал Чепино на десния бряг на река Чепинска в подножието на планинския склон. Водата от извора преминава през две езера и оттам се влива в реката. Езерата са изкуствени и са направени през 1937 година с доброволен труд на местните жители. Около езерата е оформен парк с алеи, площадки, дърета и цветни лехи. Най-голямата атракция на Клептуза (още от годините на моето детство) са водните колелета.

При последното си посещение във Велинград, естествено посетихме и Клептуза. Защото Клептуза наистина е символ на Велинград, поне така е останало в моето съзнание от далечните години на социализма. Годините, когато да караш водно колело беше възможно само на Клептуза, на езерото в морската градина във Варна и тук там по морето ( поне аз така си спомням). После дойде демокрацията и песента „пяс, пляс педалите – водно колело„, а водното колело вече не беше чак такава атракция, на фона на новопоявилите се такива. Но както и да е…

Нашето посещение на Клептуза бе в началото на зимата, в неактивния сезон и естествено водните колелета бяха извадени от употреба. Въобще всичко беше затворено. Дори на входа на парка имаше табела, че е затворен поради ремонт и събаряне на незаконните постройки. Така, че единственото което видяхме бе вода, вода … и нищо друго. Всъщност това последното бе някакъв рекламен надпис на едно от затворените заведения.

вода, вода … и нищо друго

Но затова пък гледката на водата от карстовия извор наистина беше внушителна. Изворът е някъде под скалата и езерцето е тихо и спокойно. По нищо не личи, че извира вода с такъв дебит … и изведнъж след бента потича мощна и шумна струя….

Клептуза – вода, вода… и нищо друго
Отбелязана с:        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d