Каменните гъби (скални гъби) са природни образувания, разположени северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Образувани са от риолит, вулканична скала със светлосив или розов цвят и пореста структура. Скалните образувания с формата на гъби са високи до 2,5 – 3 м, а местността е с площ 3 хектара.  Обявени са за природна забележителност. Тукашните жители наричат местността Мантаркая.

Легенда за каменните гъби

Има легенда за четири девойки, дъщери на един въглищар, които били подгонени от османските нашественици. Момичетата подплашили коня на предводителя на ордата и той паднал на земята, а девойките го убили. Приятелят на загиналия се спуснал да отмъсти за смъртта му. След като настигнал девойките, замахнал с ятагана си и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Същото се повторило с втората и третата сестра. Нападателя се изплашил и слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата ѝ сама се превърнала в камък. Ужасен, той понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

Посещение на каменните гъби

Посетихме каменните гъби на път от Хасково към село Широко поле. Следващата ни отправна точка бе въженият мост при село Лисиците. Скалните образувания се виждат от пътя. Има малка отбивка на която може да се спре и да се разгледат. Отнема не повече от 15 минути.

Каменните гъби

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d