Златният водопад се намира край търговишкото село Иванча, на 12км. от главният път София-Варна. След град Антоново се тръгва по отбивката за град Попово. Пътят преминава през селата Семерци и Пиринец, а в село Иванча не се влиза, отбивката за водопада е преди него.

Златен водопад – карта – отклонението след Антоново

В района на Златния водапад е изградена екопътека и пикник зона. Мястото е много приятно за разходка и отдих, особено в горещите летни дни. Преминаващата река носи свежест и прохлада, а високите дървета по брега, предлагат достатъчно сянка, за да се скриете от летния зной. Единственият недостатък на лятното посещение, че водопадът е маловоден и почти пресъхнал.

Водопадът не е висок – само 15м. е височината, от която пада водата. Вероятно при пълноводие е по-шикок. Естествено водата във водопада е чиста и бистра, а името „златен водопад“ се дължи не на цвета на водата, а на цвета на скалите около него. Те са изградени от пясъчник със жълт цвят.

Скалите образуват нещо като скален венец с полукръкла форма. Погледнати отблизо се различават различните пластове седимент. А цветът е наситено жълто-керемидено, подобно на старо злато.

Сред прохладата на екопътека Голяма река

Около и през реката, която носи името Голяма река е изградена екопътека. Има няколко мостчета, парапети и пътека. Общата дължина на пътеката е около 14км. Водопадът се намира на около 10-15мин. от началото на пътеката.

Растителността по брега е разнообразна. Дърветата са високи и широколистни и предлагат много свежа зеленина и сянка през летните дни. Впикник зоната са обособени множество беседки, места за огън и игрища. В началото на парка има обособено и перило.

Златният водопад
Отбелязана с:        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d