Река Златна Панега е малка, но забележителна река. Води началото си от карстов извор Глава Панега и е единствената река с подземен извор в България. Цветът на водата е синьо-зелен, поради разтворените в нея карбонатни соли. А температурата целогодишно е над нулата ( 8-11 градуса) и реката никога не замръзва.

Изграденият по европейски проект Геопарк Искър-Панега се намира на входа на град Луковит. Представлява екопътека с изградени мостове и площадки над реката. Пътеката минава ту на единия, ту на другия бряг на реката. Маршрутът е за около час.

Нашата разходка покрай река Златна Панега

Пристигнахме в късния следобед, след посещението ни в пещерата Проходна. След като се осведомихме за маршрута, поехме по пътеката.

Характеният синьо-зелен цвят на водата може да се види навякъде, а много места има колонии от водорасли. Водата е с такъв цвят още от извора си, поради което местните хора го наричат „Синилото“.

А отблясъците на слънцето по водата с „златен“ цвят, напомнят за името ѝ – Златна Панега. Панега може би произлиза от името на тракийската богиня Панака.

Около извора на реката има подводни галерии и пещери. Предполага се, че през 1876г. ( случаят е описан от Атанас Иширков през 1900г.) се е получило пропадане на скалите по течението на реката, при което реката е престанала да тече за осем часа. Според изчисленията става дума за подземна галерия с дълбочина 25м., дължина 500м. и ширина около 80м.

Край брега на реката има малка пещера, в която посетите на геопарка могат да влязат, за да видят колко е тъмно тъмното.

По-атрактивно е преминаването по самата река. Може да го направите с водно колело, каяк или моторна лодка. За негово величество туриста всичко е осигурено срещу съответното заплащане, разбира се.

Нашата есенна разходка в геопарк Искър- Панега завърши с двуместен каяк по реката, което добави един по-различен щтрих към нашето преживяване.

Река Златна Панега – есенна разходка

Едно мнение по „Река Златна Панега – есенна разходка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d