Тракийски храм сред блата и жаби

входа на гробницата на Жаба могила
входа на гробницата на Жаба могила край Стрелча

Жаба могила е тракийска могила-гробницата, намираща се в местността Драганов кладенец на няколко километра югоизточно от град Стрелча. Могилата е проучена от екип с ръководител д-р Георги Китов  през 1976 г. Археолозите датират могилата от V-IV век пр.н.е.  Със своите размери височина 20м. и диаметър 80 – 90 m тази могила е една от най-големите на територията на България.

Храмът е изграден от каменни плочи и се състои от две камери – правоъгълна и кръгла свързани с тясно преддверие между тях. Отгоре е засипана с дребни камъни, които служат за дренаж, а наоколо  е била оградена с широк 30 м и дълбок 3 – 4 м ров, запълнен с вода, който е възпрепятствал достъпа до свещеното място. Запазеният и до днес ров е бил обитаван от жаби, откъдето е дошло името Жаба могила.

Могилата е имала два етапа на използване. През първия етап е била гробница мавзолей на знатен тракиец и е била отворена за посещение и поклонение. При втория етап от използването на гробницата е извършено погребение на знатен тракиец, може би вожд или владетел, заедно с неговата колесница четириколка. Предполага се, че е тракийски цар от племето Одриси.

Археолозите са открили останките на колесницата и скелетите на конете, разположени с краката един към друг в пълна симетрия.

При проучването на насипа е установено, че на върха е съществувала малка сграда. Вероятно това е било светилище, а може би и жилище на жреци.  За това се съди по откритите фрагменти от окултни  фигури на овни, както и останки от битови съдове.

Тези и други артефакти, открити в Жаба могила се съхраняват в Историческия музей на град Стрелча.

Посещението на Жаба могила може да съчетае и посещение на Тракийски култов комплекс Старосел.

Жаба могила

2 мнения по „Жаба могила

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d