Една от безспорно най-известните забележителности в Източните Родопи е Дяволският мост. Намира се на около 10-тина километра по черен път от гр. Ардино, област Кърджали. Мостът е разположен на 450 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Мостът е под формата на дъга с три свода, като на колоните са направени отвори с полукръгли сводчета за отчитане на водата. Височината на централния свод на Дяволския мост е 11,50-12 метра. Дължината му е 56 метра, a широчината — 3,5 м, като по ръба има каменен парапет с височина 12 см.

Дяволския мост

Легенди за Дяволския мост

Мостът е построен през 1515-1518 година от строителя уста Димитър от село (днес град) Неделино върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа.

Според легендата майсторът сключил „договор“ с дявола да му помогне да построи моста. Условието на дявола било майсторът да построи моста за 40 дни и да вгради сянката на своята невеста. Ако не успе да изпълни тези „условия“ майсторът и неговата невеста щели да загубят живота си. Въпреки, че уста Димитър построил моста за 40 дни скоро след това починал. Не занам доколко е вярна тази легенда, но едно е сигурно – на дявола вяра не може да се има. Той винаги мами. Само мостът стои непоклатим и до днес над река Арда между дтръмните склонове на планината.

Според друга легенда през турското робство красива девойка побягнала от бея, който искал да я направи своя жена. Турската потеря застигнала момичето в момента, кохгато то преминавало по моста. Турците, обаче се спрели ужасени на брега и не посмели да преминат по моста. Точно под средния свод на моста те видели отражението на дявола във водата. Избягали изплашени, а девойката била спасена.

Днес много хора се отбиват да видят Дяволския мост. Едни търсят „отражението на дявола“, други – прохладата на гората и на реката, а трети – просто за да си направят една приятна разходка.

Дяволският мост и нашата разходка до там

Пътуването до там обаче е едно истинско предизвикателство. От Кърджали тръгвате за Ардино, а след това 10 киломертовият черен път ще ви се види доста по-дълъг. Пътят е неравен и много тесен, а на места отстрани има дълбока пропаст, в дъното на която тече река Арда. На моменти ми се струваше, че този път няма край и че ние сме единствените „ентусиасти“, осмелили се да тръгнем нататък. Но когато стигнахме до моста се изумих, колко много хора и коли имаше там. Освен това гледката от моста наистина си заслужава да се види. Край моста е оформена зона за отдих, а в летните горещини много хора се къпят във вирчето под моста.

Една разходка до Дяволския мост

Едно мнение по „Една разходка до Дяволския мост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d