Една от безспорно най-известните забележителности в Източните Родопи е Дяволският мост. Намира се на около 10-тина километра по черен път от гр. Ардино, област Кърджали. Мостът е разположен на 450 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Мостът е под формата на дъга с три свода, като на колоните са направени отвори с полукръгли сводчета за отчитане на водата. Височината на централния свод на Дяволския мост е 11,50-12 метра. Дължината му е 56 метра, a широчината — 3,5 м, като по ръба има каменен парапет с височина 12 см.

Дяволския мост

Легенди за Дяволския мост

Мостът е построен през 1515-1518 година от строителя уста Димитър от село (днес град) Неделино върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа.

Според легендата майсторът сключил „договор“ с дявола да му помогне да построи моста. Условието на дявола било майсторът да построи моста за 40 дни и да вгради сянката на своята невеста. Ако не успе да изпълни тези „условия“ майсторът и неговата невеста щели да загубят живота си. Въпреки, че уста Димитър построил моста за 40 дни скоро след това починал. Не занам доколко е вярна тази легенда, но едно е сигурно – на дявола вяра не може да се има. Той винаги мами. Само мостът стои непоклатим и до днес над река Арда между дтръмните склонове на планината.

Според друга легенда през турското робство красива девойка побягнала от бея, който искал да я направи своя жена. Турската потеря застигнала момичето в момента, кохгато то преминавало по моста. Турците, обаче се спрели ужасени на брега и не посмели да преминат по моста. Точно под средния свод на моста те видели отражението на дявола във водата. Избягали изплашени, а девойката била спасена.

Днес много хора се отбиват да видят Дяволския мост. Едни търсят „отражението на дявола“, други – прохладата на гората и на реката, а трети – просто за да си направят една приятна разходка.

Нашата разходка до Дяволския мост

Пътуването до там обаче е едно истинско предизвикателство. От Кърджали тръгвате за Ардино, а след това 10 киломертовият черен път ще ви се види доста по-дълъг. Пътят е неравен и много тесен, а на места отстрани има дълбока пропаст, в дъното на която тече река Арда. На моменти ми се струваше, че този път няма край и че ние сме единствените „ентусиасти“, осмелили се да тръгнем нататък. Но когато стигнахме до моста се изумих, колко много хора и коли имаше там. Освен това гледката от моста наистина си заслужава да се види. Край моста е оформена зона за отдих, а в летните горещини много хора се къпят във вирчето под моста.

Една разходка до Дяволския мост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: