Една от най-големите пещери в България е Деветашката пещера. Разположена е в близост до село Деветаки, област Ловеч. Открита е през 1921 година и размерите ѝ са наистина внушителни: обща дължина на галериите 2442 метра, площ 20400 кв.м. и височина 60 метра. Характерни за Деветашката пещера са огромните скални сводове, както и отворите на повърхността (окната), през които прониква светлина и осветява централната зала и част от двата ѝ клона. Известна е още като Маарата.

Деветашка пещера

Всъщност за обикновения турист е достъпна само централната зала. В коридорите може да се влезе донякъде, ако имате фенер, но не е препоръчително. Като всяко популярно място и тук е пълно с туристи.

  • Деветашката пещера

Пещерата има два клона. През единия протича река, а другият е сух. При археологически разкопки тук са открити останки от епохата на неолита. Деветашката пещера е естествено местообиталище на някои защитени видове сред които земноводни, птици, бозайници и прилепи. По време на размножителния период през юни и юли посещенията са забранени. По време на нашето посещение забелязахме прилепи, някои земноводни и много паяжини по скалите.

През епохата на социализма пещерата е използвана за склад на Държавния резерв. Все още стоят постаментите на цистерните за петрол при входа. През 1996 година Деветашката пещера е обявена за природна забележителност. През 2011 година тук се снимат някои от сцените на холивудската продукция Непобедимите 2. След протестите на еколози и природозащитници вече е забранено използване на пещерата за други цели. Дано властите да успеят да запазят това природно богатство.

Деветашкото плато

Деветашкото плато се намира в централната част на Северна България, между долините на реките Осъм на севрозапад и Росица на югоизток. Средната надморска височина на платото е 400-500 метра, като най-високата му точка е връх Чуката (555,7 м). На платото са разположени девет села, откъдето идва и името му – Деветашко. Всъщност според сдужението на тези села те са десет ( можете да ги видите на сайта на сдружението). Платото е оформено върху карстови варовикови скали и изобилства на пропасти, пещери, карстови извори, водопади и други характерни форми.

Многобройни са пещерите и пропастите в местността. Сред тях по известни са Деветашката пещера, пещера Голяма Гарваница до село Горско Сливово, Футьовата пещера и пещера Стълбица край село Кърпачево и още много други изследвани и неизследвани подземни образувания.

Поради карстовия терен почти няма повърхностно течащи реки, а тези които ги има се оттичат на северозапад към Осъм и на югоизток към Росица. От североизточната част на платото извира река Ломя (десен приток на Осъм).

Една от най-големите забелжителности на Деветашкото плато са Крушунските водопади представляващи уникална за страната ни травертинова каскада. Травертинът е мека скала с различен цвят, която под влиянието на ерозията и водата образува красиви терасовидни водопади. В света подобни феномени се наблюдават в  Памуккале (Турция) и в Националния парк Йелоустоун (САЩ).

Деветашката пещера
Отбелязана с:    

2 мнения по „Деветашката пещера

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d