Тракийски култов комплекс Старосел

Тракийските гробници и светилища са единствените почти изцяло запазени представители на гениалните строежи на траките по нашите земи. Обикновено се откриват в могили, засипани с пръст. На територията на България има множество открити тракийски надгробни могили и култови комплекси.

Един от най-мащабните тракийски храмови комплекси, открити в нашата страна е тракийския култов комплекс край Старосел. Комплексът се състои от шест подмогилни храма, като само два са достъпни за туристите: Четиньова могила и храм Хоризонт.

Четиньова могила

Четиньова могила

Наречена е така поради растителността, с която е обрасла( подобно на четина). Могилата е оградена със стена от обработени гранитни блокове с височина 3 м. и дължина 241 метра. Стената се нарича крепида и очертава кръг, който според тракийските религиозни вярвания символизира Слънцето. Входът на храма е с парадно стълбище и два пиедестала, на които са стояли статуи на лъвове.

Могилата е открита през 2000г. и проучена от екипа на д-р Китов. Учените я датират от V – IV век пр.н.е. Към подстъпите на самия храм са открити едно централно и две странични стълбища. Състои се от коридор, фасада, правоъгълно и кръгло с вътрешен купол помещение. Последното е с диаметър 5.3 метра и е най- голямото от откритите в България. За строежа са използвани около 4000 дялани гранитни блокове. Предполага се, че вътре е погребан знатен владел или цар. Куполът не е запазен, запазени са част от колоните и фреските под самия купол. Съоръжението е укрепено от археолозите. Прави впечатление точността, с която са издялани огромните каменни блокове – идеално равни и гладки. При строежа да подредени плътно без никакви фуги между тях.

В предверието е уредена малка изложба с някои от откритите артефакти и информационни табла.

От другите страни на могилата са открити допълнителни помещения. За едното от тях се предполага, че е място за жертвоприношения. В друго са открити останки от глинени съдове за пиене и прецеждане на вино. По дъното са намерени семена и люспи от грозде, което навежда учените до предположението, че въпросното помещение е древна винарна.

В близост до могилата е открит и гроб на тракийски владел.

Храм в могила Хоризонт

Намира се на около 1-2 км. от Четиньова могила. Наречена е Хоризонт по името на фондацията, с чиито средства са направени разкопките под ръководството на д-р Г. Китов. Открит е тракийски храм с колонада от V-IV век пр.н.е. Храмът е построен във вече съществуваща могила, като част от насипа е премахнат за построяването, а след това сроежа отново е затупан. Останала е видима само предната част с 6 лицели и по 2 странични колони в ранен дорийски стил. Подобен храм е уникален за нашите земи и друг такъв все още не е открит. Това е още едно доказателство колко са гениални древните стоежи на траките.

За първи път посетих тракийски култов комплекс Старосел през 2013г. (от когато са и поместените тук снимки). Втори път посетих мястото през лятото на 2019 година, когато го съчетах с посещение на Жаба могила и град Стрелча.

Гениалните строежи на траките
Отбелязана с:    

2 мнения по „Гениалните строежи на траките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d