Гарга баир е хълм в близост до Велико Търново. Името му произлиза от ятата гарги, които са се събирали там по времето, когато в долината е работела канницата. Мястото предлага изключителни гледки към града и околностите. Доби особена популярност през пролетта на 2020г., когато поставиха така наречената „Люлка на любовта„.

Новогодишна фоторазходка из околностите на Велико Търново – Гарга баир

Изходният път за разходката е от пътя Велико Търново- Арбанаси, след последния завой преди селото. Там има малък паркинг, както и изоставена каменна чешма. В основата на хълма има малка пещера, с издълбан каменен надпис на входа. На надписа е посочена годината 1882. По това време на това място е била база на каменоделци, които са подготвяли бял арбанашки камък за строежа на Паметника на обесените във Велико Търново.

След люлката, продължихме нашата разходка по пътеката по скалния венец в северна посока. Намерението ни бе да достигнем до скалите над манастира Света Троица. Бо пътят се оказа по-дълъг, отколкото очаквахме и се върнахме, за да не замръкнем на открито. Така приключи нашата Новогодишна фоторазходка из околностите на Велико Търново

Гарга Баир

2 мнения по „Гарга Баир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d