Вила Армира е най-добре запазената сграда от римско време със жилищно предназначение у нас. Намира се край Ивайловград.

Комплексът обхваща площ от 2-3 декара, а самата сграда е с почти 1000кв.метра застроена площ. Представлявала е луксозен дворец на два етажа с вътрешен двор, ограден от покрита галерия с перистил (колонада) и имплувиум (басейн) в средата. Сред жилищните помещения се различават кухня, трапезария, спалня, баня и др. Сградата се е отоплявала с подово отопление хипокауст, при което подът на сградата е повдигнат на колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които преминава топъл въздух от специално изградени за целта огнища. Най- забележителното обаче са мозайките, които са сравнително добре запазени, както и парапети, колони, корнизи и други декоративни елементи от мрамор.

Предполага се, че е построена през втората половина на I в. н.е. от виден тракийски аристократ и е използвана близо 500 години до втората половина на IV век, когато е била опожарена и разграбена.

Вила Армира – поглед от вън

Вилата е открита през 1964 година при строеж на язовир, наименувана е по името на реката, която минава наблизо. 

Посещение на вила Армира

За съжаление в момента посещение на вилата е (не)възможно, тъй като е временно затворена. Когато прочетох този факт мислех да пропусна Ивайловград от списъка с планираните дестинации в нашето пътешествие в Източните Родопи. Добре, че все пак дойдохме. Защитната постройка над вилата е почти изцяло със стъклени стени и разглеждането на вилата е възможно. Не е като вътре, но все пак се добива достатъчно добра представа за нещата. Извън защитната постройка са запазени някои зидове и част от хипокаустта, които се виждат.

Доколкото видяхме на места имаше течове от покрива на постройката върху мозайките на вила Армира. Вероятно това е причината, поради която обекта е затворен – предстои реконструкция. Но не видяхме следи от такава, явно няма средства….

В последните години Вила Армира е ползвана не само като исторически обект, а и като място за частни мероприятия. До вилата е изграден навес, явно ползван с такава цел.

в двора на вила Армира

След вила Армира се отправихме към центъра на град Ивайловград, а след това продължихме в посока към Мезек.

Вила Армира – поглед отвън

3 мнения по „Вила Армира – поглед отвън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d