Известният като СПА столица на Балканите български град Велинград се намира в Южна България. Разположен е в подножието на Родопите в Чепинската котловина. Според метеоролозите Велинград е най-безоблачния град в България. В района има най-много минерални извори – над 80 на брой, с общ дебит 160 л/с. Всичко това дава една добра предпоставка за развитие на балнеотуризма.

История на Велинград

Според историко-археологическите проучвания Чепинската котловина е била обитавана от тракийски племена още през 6-5 век пр.н.е. През 1-ви век пр.н.е. римляните завладяват Родопите. От този период наред с откритие останки от пътища, крепостни стени и монети са открити и глинени тръбопроводи, което показва, че римляните са ползвали ползвали най-голямото природно богартсво на местността, а именно минералната вода.

В началото на 6-ти век Чепиския край е заселен от славяни, а по-късно и от българи. През следващите векове територията на града преминавала ту в български, ту във византийски ръце. Окончателно е пръсъединена към България по времето на цар Калоян, когато местната крепост Цепина е управлявана от българския деспод Алексий Слав.

Чепинския край пада под турска власт около 1371-1373 година. В османските регистри от 16-ти век за пръв път се споменава мохамеданско население в района. Някои литературни източници също споменават за насилственото налагане на исляма в тази част на Родопите. Факт е, че и до днес там живеят значителен брой българо-мохамедани.

Велинград е създаден през 1948 година чрез сливането на селата Лъджене, Каменица и Чепино. Наименуван е на партизанката Вела Пеева.

паметник на Вела Пеева във Велинград

Вела Пеева

Вела Пеева в родена в село Каменица, днес квартал на Велинград. Активен член на РЕМС и БРП. От 1943 година се присъединява към партизанския отряд Антон Иванов заедно със сестра си Гера. По-късно част от отряда е отцепена и е създадена нова чета, която през 1944 година прераства в партизанска бригада Чепинец. Вела Пеева е предадена два пъти. Първият път когато отива на среща с партизани в селата Лъджене и Каменица през март 1944 година, срещата не се състоява поради предателство. Вела Пеева и нейният спътник Калпазанов се оттеглят към планината, но са пресрещнати от жандамеристи и водят лют бой с тях. И двамата са ранени. Калпазаное в заловен, а Пеева успява да избяга. Няколко дни е укривана в плевнята на ятак от Каменица, а след това се укрива в планината – сама, ранена, гладна и премръзнала. След около месец горския стражар попада на следите ѝ и я предава на жандармерията. Вела Пеева е обкръжена от жандармеристи и води 5 часов бой с тях. С последния патрон се самоубива. Главата на партизанката е отрязана и занесена в селото за разпознаване и всеобщ показ.

Макар, че напоследък този период от историята на България съзнателно се потулва и неглижира, все пак добре е да помним, че България винаги е имала герои, дали живота си за нейната свобода.

Разходка из Велинград

Имах възможността да се разходя из града през един дъждовен декемврийски ден. Въпреки неособено приятното време, все пак успях да обиколя центъра на града.

Ще отбележа няколко акцента от разходката:

Известният оперен певец Николай Гяуров е роден във Велинград. Днес в негова чест централния площад на града носи неговото име, а на площада е издигнат този паметник.

В непосредствена близост до паметника на Николай Гяуров имаше статуи, изработени от местни скулптори. Впечатли ме тази, наречена „Очакване„. Не знам каква е идеята на автора, вероятно това е образ на майката, вечно очакваща своите деца да се завърнат в бащината къща….

Това е парк Вельова баня и сградата на банята в него. Банята все още работи, като един ден работи като мъжка, а на другия като женска. Тук се намират едни от най-лековитите извори във Велинград. Има предание за мъж на име Вельо, който се излекувал от кожно заболяване, след кото се потопил в локвата (минералния извор) на мястото на днешната баня. От благодарност Вельо направил баня, за да може всички да се лекуват на това място.

Днес във Велинград има голямо разнообразие от хотели( над 60 на брой), предлагащи различни процедури с минерална вода. Не случайно градът е получил прозвището „СПА столица“ и то не само в България, но и на Балканите.

Велинград – СПА столицата на Балканите
Отбелязана с:            

Едно мнение по „Велинград – СПА столицата на Балканите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d