Атеренски мост е средновековен каменен мост над Атеренска река (Армира), разположен край Ивайловград, област Хасково.

Мостът е едносводест. Арката му е изградена от дялани камъни, споени с хоросан. Отгоре е застлан с каменни плочи. Предполага се, че е изграден на древен римски път водещ до крепостта Лютица. Сегашният мост е построен през късния османски период ( XV – XVII век). Едното рамо на моста е било разрушено от реката и впоследствие е възстановено.

Атеренски мост

Малко напомня на Дяволския мост, но е значително по-малък и само с един свод, докато Дяволския мост е трисводов.

Посетихме Атеренския мост на път за крепостта Лютица. До моста по Европейски проект е изграден чисто нов асфалтов път. Пътя завършва с паркинг и информационни табели. Мястото е лесно откриваемо и достъпно. Явно се правят опити за развитие на туризма в района чрез популяризиране на по-малко известните исторически и природни забележителности.

Благодарение на европейски проекти много села, градове, исторически и природни забележителности са реконструирани и обновени. Друг въпрос е обаче, как се използват парите по тези проекти и доколко средствата наистина са вложени в обекта, за който са отпуснати. Освен това основен проблем при такива обекти е качеството на изпълнение. На много места нещата се оставят недовършени или се ползват некачествени материали и скоро след реконструкцията е налага да се прави „ремонт на ремонта“. Дано местните власти да успея да развият тези проекти и за останалите забележителности в своя регион – най-вече дано успеят да направят път и до крепостта Лютица.

Атеренски мост

2 мнения по „Атеренски мост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d