Прохода Беклемето

Един от живописните проходи през Стара планина е прохода Троян-Кърнаре, известен още като Беклемето. Това е и най-високият проход през Балкана с надморска височина 1525м. на най-високата си точка. Построен е върху останки от древния римски път Виа Траяна, свързвал античния град Филипопол ( днешен Пловдив) с крайдунавската крепост Улпия Ескус (до днешното плевенско село Гиген). Проходът е любимо място на търсачите на екстемни преживявяния ( като мотористите например), заради многото завои и стръмни участъци ( особено от южната страна).

през прохода
паркинга на най-високата точка от прохода – седловината Беклемето

На най-високата точка от прохода е обособен малък паркинг. От тук започват туристическите маршрути по билото на Стара планина. Най-популярния маршрут е от Беклемето до хижа Козя стена.

Арката на свободата

Над прохода се извисява величествения паметник, наречен „Арка на свободата„, построен на върха Горалтепе (1595 m.). До върха има тесен шосеен път, който започва от завоя на главния път срещу паметника.

към Арката

Изкачването с автомобил по този път също е екстремно преживяване, поради тесния и стръмен път, по който разминаването е почти невъзможно.

Арката е висока 35м. Поставена е върху бетонна площадка, а самат конструкция също е бетон, облицован с каменни плочи. Постоена е през 1980 година и е посветена на Освобождението на България.

“През януари 1878 руският отряд, дейно подпомаган от местните жители, щурмува и овладява добре укрепения от турците проход. Въпреки огромния сняг, жестокия студ, невъзможното трасе, неспирния огън на противника, превзема прохода“.

От едната страна е гравирана годината 1878-ма, а от другата 1944-та. В основата на арката са поставени барелефи на български хайдути и руски воини от едната страна и на партизани и съветски воини от другата.

Но най-впечатлителното, заради което хората идват тук са гледките. От площадката се открива чудна панорама в четирите посоки. На север се виждат долините на Бели Осъм и Троян, а на юг – Средна гора и Родопите. На изток и запад по билото преминава европейския пешеходен маршрут Е3. Гледката открива най-близките върхове по маршрута.

  • Панорамата от площадката на паметника на връй Беклемето
  • поглед на север от Арката на свободата
  • поглед на север от Арката на свободата
  • поглед на северозапад от Арката на свободата
  • поглед на изток от арката на свободата
  • поглед на югозапад от арката на свободата
  • поглед на юг от арката на свободата
  • поглед на юг от арката на свободата
  • поглед на югоизток от арката на свободата
Беклемето и Арката на свободата
Отбелязана с:    

2 мнения по „Беклемето и Арката на свободата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d