Акве Калиде е комплекс, съчетаващ древни архелогически останки и нов модерен спа център. Намира се на 14км. северно от гр. Бургас между селата Ветрен и Банево.

История на Акве Калиде

Историческите сведения и находки посочват наличие на човешка дейност по тези места още по времето на траките. Според една легенда три нимфи били пазителки на минералните извори, но тъй като не опазили своята девственост, били вкаменени от боговете. Така мястото станало полулярно като светилището на Трите нимфи.

През I-ви и II-ри век след Христа Акве Калиде е част от римския град Термополис или Терме( което означава „горещ извор“). Тук е бил изграден голям комплекс (около 5000кв.м) с обществени бани и басейни, както и комунална инфраструктура – пътища и защитни стени. Обществените бани били на почит при римляните и центровете с минерална вода в провинция Тракия процъфтявали. Тук се организирали и други забавления като спортни игри и тържества.

От време на Първото и Второто Българско царство не са известни факти за ползване на термалните басейни, освен няколко битки водени наблизо. През 708г. хан Тервен разбива войските на римския императо Юстиниян и разшиява пределите на Българската държава.

През 1204г. рицарите от IV- я кръстоносен поход за кратко завладяват Терме, наричайки го „Ла Ферме“.

През 16-ти век при управлението на Сюлейман Великолепни върху полуразрушените римски басейни била изградена баня (капладжа хамам).

Археологически разкрития на Акве Калиде и Термополис

Археологическите проучвания на Акве Калиде започват през 2008г. Разкрита част от източната крепостна стена с дължина 47м, височина до 2м, а широчината на места достига до2.5м. Освен стената са открити още югоизточния аподитериум (съблекалня), калдарий ( централната част на банята, където са се провеждали горещите процедури) и фригидарим (студен басейн). Освен басейните в комплекса е имало и много други помещения, ползвани за магазини или за кухни.

Банята на Сюлейман Великолепни е реставрирана изцяло в общинската минерална баня, ползвана по времето на социализма.

Нашето посещение на Акве Калиде

Акве Калиде е сравнително нова туристическа атракция, станала популярна наскоро. Дори при нашето посещение не бе съвсем готов модерният спа комплекс, чието предназначение е да бъде демонстрационен аква център.

Ние се отбихме дотам на връщане от Бургас. През социализма мястото се казваше Житарово или Бургаски минерални бани. И двамата с моя съпруг имахме някакви далечни спомени от този период. Той – от семейна почивка, а аз от студентска бригада. Опитахме се да „разпознаем“ някои обекти от онова време.

За съжаление разгледахме разкопките само отвън, тъй като в обекта нямаше ток ( повреда или профилактика не моах да разбера) и не пускаха вътре в музея, където чрез 3D маппинг се разказва историята на Акве Калиде.

Акве Калиде

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d